Składniki:
50 dag m±ki,
2 i 1/2 szklanki zsiadłego mleka,
3 jajka,
1 dag proszku do pieczenia,
4 dag cukru,
5 dag cukru pudru,
1 paczka cukru waniliowego,
sól, tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
M±kę wymieszać z proszkiem do pieczenia, Jajka rozbić, oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć cukrem, poł±czyć z m±k± wymieszan± z proszkiem do pieczenia, zsiadłym mlekiem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Wszystko razem dokładnie wyrobić. Na końcu dodać ubit± na sztywno pianę z białek i delikatnie wymieszać (ciasto na bliny przypomina ciasto nale¶nikowe, ale jest odrobinę gęstsze). Na patelni rozgrzać tłuszcz i na gor±cy nakładać łyżk± placuszki i smażyć z obydwu stron. Po upieczeniu bliny ułożyć na półmisku i posypać cukrem pudrem.
Offline