Składniki:
3 dag suszonych grzybów,
10 dag makaronu,
20 dag soczewicy,
1 duża cebula,
1 łyżka tłuszczu,
1 łyżeczka m±ki,
100 ml ¶mietany,
sól, pieprz, natka pietruszki
Wykonanie:
Soczewicę opłukać, moczyć w przegotowanej wodzie kilka godzin, następnie zagotować w tej samej wodzie; gotować do czasu, aż będzie zupełnie miękka. Grzyby dokładnie wypłukać, zagotować i pokroić w cienkie paski. Cebulę obrać, pokroić w mał± kostkę, zrumienić na tłuszczu, a następnie dodać do wywaru z grzybów. Z m±ki zrobić zasmażkę i podprawić ni± zupę. Dodać soczewicę, grzyby, cało¶ć zagotować, pod koniec gotowania przyprawić sol±, pieprzem, ¶mietan± i posiekan± natk± pietruszki. Zagotować wodę, posolić, wrzucić makaron i gotować zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Danie podawać na gor±co surówk± z kiszonej kapusty z papryk±.
Offline