Składniki:
12 ¶wieżych moreli, 4 żółtka,
1 szklanka słodkiej ¶mietanki,
2 łyżki cukru pudru,
1/2 laska wanilii,
2 łyżki białego wina wytrawnego,
1 łyżeczka m±ki ziemniaczanej,
3-4 łyżki cukru,
1/2 szklanki wody
Wykonanie:
Morele umyć, os±czyć, przekroić na połówki, usun±ć pestki. Zagotować wodę z cukrem, a gdy zacznie wrzeć, wrzucić 4 morele i gotować około 7 minut na do¶ć sporym ogniu. Następnie zmniejszyć ogień i gotować jeszcze kilka minut. Owoce wyj±ć i wystudzić, zmiksować, a na koniec przetrzeć przez sito. Laskę wanilii posiekać bardzo
drobno. Żółtka ucierać z cukrem, a w trakcie ucierania dodawać morele i wanilię. M±kę ziemniaczan± poł±czyć z winem, dodać ¶mietankę i utarte żółtka. Wszystko razem ubić na gęsty krem. Pozostałe morele ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać kremem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza i zapiekać około 15 minut. Podawać zgodnie z upodobaniami na zimno lub na ciepło.
Offline