Składniki: 12 ¶wieżych moreli, 4 żółtka, 1 szklanka słodkiej ¶mietanki, 2 łyżki cukru pudru, 1/2 laska wanilii, 2 łyżki białego wina wytrawnego, 1 łyżeczka m±ki ziemniaczanej, 3-4 łyżki cukru, 1/2 szklanki wody
Wykonanie: Morele umyć, os±czyć, przekroić na połówki, usun±ć pestki. Zagotować wodę z cukrem, a gdy zacznie wrzeć, wrzucić 4 morele i gotować około 7 minut na do¶ć sporym ogniu. Następnie zmniejszyć ogień i gotować jeszcze kilka minut. Owoce wyj±ć i wystudzić, zmiksować, a na koniec przetrzeć przez sito. Laskę wanilii posiekać bardzo drobno. Żółtka ucierać z cukrem, a w trakcie ucierania dodawać morele i wanilię. M±kę ziemniaczan± poł±czyć z winem, dodać ¶mietankę i utarte żółtka. Wszystko razem ubić na gęsty krem. Pozostałe morele ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać kremem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza i zapiekać około 15 minut. Podawać zgodnie z upodobaniami na zimno lub na ciepło.
|