Składniki:
2 szklanki jasnego piwa,
1 szklanka czerwonego wina wytrawnego,
3/4 szklanki śmietany,
10 da cukru,
szczypta cynamonu,
5 goździków,
sok z cytryny
Wykonanie:
Piwo dokładnie wymieszać z winem, cukrem i cynamonem i goździkami, najlepiej przy pomocy malaksera lub shakera. Wlać do rondelka i gotować na wolnym ogniu około kwadransa, nie dopuszczając do zbyt silnego wrzenia. Po zakończeniu gotowania wymieszać. Chłodnik przecedzić i odstawić w chłodne miejsce do ostygnięcia. Zanim całkowicie ostygnie dodać rodzynki i śmietanę. Doprawić sokiem z cytryny i dokładnie wymieszać. Przed podaniem wstawić na około godzinę do lodówki. Chłodnik podawać w pucharkach, posypany szczyptą cynamonu lub w talerzach głębokich, z dodatkiem biszkoptów. Zupa będzie bardziej pożywna, jeśli Dodasz do niej makaron.
Offline
Nowy użytkownik
po twojej pyszniej zupie nie ruszam dupy z klopa ta zupa byla z mlekiem na mleko mam alergie : D
Offline