Składniki:
1 marchewka
5 cebul, 2 ż±bki czosnku,
1 łyżka m±ki kukurydzianej,
2 łyżki masła,
1 szklanka mleka,
1 listek laurowy,
4 ziarenka pieprzu
sól, woda
Wykonanie:
Marchewkę obrać, umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, czosnek obrać i zmiażdżyć. Cebulę obrać, drobno posiekać, zrumienić na ma¶le, dodać marchewkę i wszystko razem smażyć chwilę, po czym zalać 4 szklankami wrz±tku. Dodać listek laurowy, czosnek, przyprawić do smaku sol± i pieprzem, gotować około 30 minut. Następnie zmiksować, przetrzeć przez sito i ponownie zagotować. Wlać m±kę wymieszan± z mlekiem i gotować jeszcze kilka minut. Podawać z gotowanymi ziemniakami.
Offline