Składniki: 80 dag m±ki, 15 dag masła, 12 żółtek, 2 szklanki mleka, 1 szklanka cukru, 8 dag drożdży, 15 dag migdałów, 15 dag rodzynków m±ka i masło do wysmarowania i posypania formy
Wykonanie: Drożdże rozetrzeć z łyżeczk± cukru i rozpu¶cić w ciepłym mleku. Do miski przesiać połowę m±ki, zrobić dołek, wlać w niego drożdże, wyrobić z m±k± i odstawić do wyro¶nięcia. Następnie dodać żółtka utarte z pozostałym cukrem, wsypać resztę m±ki i wyrabiać przez ok. godzinę. Wlać roztopione masło, dodać posiekane migdały i nadal wyrabiać, aż ciasto będzie z łatwo¶ci± odrywać się od ręki. Odstawić do wyro¶nięcia, a gdy ciasto mniej więcej podwoi swoj± objęto¶ć, wsypać rodzynki i zagnie¶ć. Formę wysmarować masłem i posypać m±k±, ułożyć w niej ciasto i odstawić w ciepłe miejsce aby wyrosło. Piec godzinę w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Babkę można posypać cukrem pudrem lub polukrować.
|